Pøedešlé  1  2 Následující
NA VELIKOSTI NE / ZÁLEŽÍ

POD STØECHOU, Chebské dvorky 2023. Doprovodný text k vystaveným 2 / 4 dílùm RS.

NA VELIKOSTI NEZÁLEŽÍ …

 

Ano, jest to pravda, která byla v kvìtnu roku 2022 potvrzena prodejem souèasné nejdražší fotografie na svìtì s názvem Le Violon d Ingres (1924) od autora jménem Man Ray. 12 400 000 $. Proè? Jak je možné, že stejná fotografie signovaná stejným autorem byla pár mìsícù pøedtím prodána nìkde v Nìmecku za pár tisíc euro? Celý pøíbìh je zajímavý, ale dohledejte si jej, prosím, sami.

 

Ano, ale…  Namítne se svou pravdou pozorný ètenáø výše uvedeného pøíbìhu. ABSOLUTNÍ PAST je velkoformátová fotografická koláž, kterou nelze napodobit, zfalšovat, jde o absolutní autorský originál. Tìžko si lze pøedstavit, že nìkdo v souèasné dobì shromáždí tiskoviny z pøelomu let 1989-90, použité k tvorbì koláže z roku 1990. Dílo je pro mnohé zcela nedosažitelné. Proto se žijící autor po mnoha intervencích rozhodl udìlat menší rozmnoženinu vlastního díla pro sbìratelské úèely. I proto nese dva letopoèty, 1990/2022. Dílo bylo dosud rychle prodáno dvakrát. Edice èiní 5 kusù. Není doloženo, kolikrát se prodala autorská rozmnoženina díla Le Violin d Ingres od Man Raye.

 

Co je spoleèné pro oba pøíbìhy? Autorský originální jeden fotografický obraz (Man Ray - Roman Sejkot) a jeho signovaná reprodukce samotným autorem originálu pro širší veøejnost. Proto je originální obraz cenìn násobnì více, jest jen jeden, oproti rozmnoženinám díla. A je lhostejné, zda pùvodní originální obraz a jeho rozmnoženina samotným autorem mìla stejnou velikost (Man Ray), nebo rozmìry originálu a rozmnoženiny byly rùzné (Roman Sejkot).

 

Roman Sejkot, Praha, 10. 5. 2023, www.SEJKOT.com

 

 

 1/2