Pøedešlé  1  2 Následující
DIGITALIZUJI RODINNÉ ARCHIVY

Poklady rodinné historie...

...se skrývají ve starých krabicích a skoro nikdo neví, co na starých filmech je. Poklady získávají svou hodnotu s ubíhajícím èasem a je tomu pøesnì tak i se stárnoucími fotografiemi a ubývajícími svìdky rodinných událostí.

Proè to dìlám? Digitalizaci rodinných archivù provádím na popud kamaráda. Fotografií jako technologií, jazykem, médiem a fenoménem se zaobírám dlouho. Vždy jsem se díval spíše do budoucnosti, ale zjistil jsem, že minulost ve fotografii je krásná. Døíve byly fotografovány krásné vìci a krajiny, lidé se krásnì oblékali, krásnì se usmívali. Ta krása je na starých diapozitivech, negativech a filmech uchována dodnes… :-)

K èemu je digitalizovaný fotoarchiv? Na dárky k narozeninám nebo k vánocùm. Vznikají fotoknihy. Jiní vkládají fotografie na web, vytváøejí rodokmeny, pøekvapují dìdeèky a babièky, všichni si sednou kolem placaté televize, promítají fotky a komentují je do diktafonu nebo na kameru a jsou veselí. Staré fotografie pùsobí jako lék proti stárnutí, depresi èi staøecké demenci (reminiscenèní terapie).

Kolik to stojí? To závisí na množství a kvalitì fotografií dodaných klientem. První skeny dìlám zdarma (napø. 1 film s 12 políèky 6x6, pár listù fotoalba). Na základì individuálních požadavkù je smluvena cena, která se pohybuje od stovek po tisíce korun (digitalizace vìtšího množství dokumentù). Za 1h práce úètuji 200,-Kè.

 

Proè si to nedigitalizují lidé sami? Nemají èas. Vìtší fotoarchiv zabere nìkolik dnù práce od rána do veèera. Musíte si na to vzít dovolenou. Dále, není skener jako skener, velké rozdíly jsou v cenách i technických parametrech. Tøídìní, popis, zpùsob archivace dat, to je rovnìž dùležité. Nejjednodušší je, když zájemce pøinese staré krabice a já se postarám o ostatní. 

 

                                                    1/2