Pøedešlé  1  2 Následující
I'm 3D Photo Ready

 

Fotografuji ve 3D. Toím 3D video. Kliknte na IMAGES_3D

Je to jen pár týdn, co jsem ped kolegy a studenty na praské VUT nahlas uvaoval o 3D fotografii a o tom, jestli se doiji jejího píchodu. U je to tady! 3D fotografie a 3D video. Kadý si me koupit pístroj, fotografovat, toit video a vše prohlíet ve 3D a bez brýlí! Samozejm zatím jen v omezené podob. To vyhovuje jak technologickým nadšencm a milovníkm hi-tech novinek, kteí si plní sny, tak skeptikm, kteí mají co pomlouvat.

 

Osobn se adím do první skupiny. Jako jeden z prvních fotograf v R jsem v roce 1990 pracoval s pln elektrickými zrcadlovkami. U v roce 1991 jsem poadoval nákup digitální zrcadlovky Nikon do redakce Obanského deníku (ml 0,3 Mpx). Jako jeden z prvních fotograf v R jsem si v roce 1999 poídil Apple Macintosh, Photoshop 5.0 a domácí pipojení na internet. Digitáln jsem zaal fotografovat v roce 2000. Do virtuální reality (CG Art) jsem se zamiloval v roce 2001. Fotit s mobilem jsem zaal v roce 2004 (ml 0,3 Mpx). 3D fotografii (bez brýlí) jsem poprvé vidl u stánku FUJIFILM na Photokin 2008, ale koupit techniku a zaít fotografovat jsem mohl a te. Volám tikrát hurá a dkuji konstruktérm firmy FUJIFILM za ty dary!

 

Technologické revoluce bývají nenápadné. V roce 2000 málokdo pedvídal, e za pouhých 10 let nastane konec klasické fotografie, která tu s námi byla 150 let. A je dobe moné, e za dalších 10 let u nebude existovat ádný fotoaparát (ani mobil), který by neml záznamové a zobrazovací 3D funkce. Dokonce se pomrn nahlas uvauje o tom, e tzv. kompakty zcela vyhladí foáky v mobilech. Zrcadlovky asi peijí, ale asi jako vysoce specializované hybridy s videem. Video a fotoaparát se sdruí do jedné krabiky. Nebude to dlouho trvat a iPhone i iPad budou fungovat ve 3D reimu (bez brýlí). Oznaení? iPad 3D, iPhone 3GD, nebo i3D.

 

 

                                                                     1 / 2