Prezident Vladimír Franz? Proč ne?

Vtip nebo realita? Déjà vu z konce roku 1989? To už tady přece jednou bylo…

 

Když jsem to zaslechl poprvé, myslel jsem si, že to je dobrý vtip. Stejně jako když jsem koncem roku 1989 slyšel, že by prezidentem měl být Václav Havel, nepříliš známý dramatik ve vytahaném svetru. Jenže když jsem o tom v obou případech začal přemýšlet, tak jsem si řekl, proč ne? Proč neporazit předsudky o vytahaném svetru a ráčkování, o nepolitickém slovníku a tetování?

 

JUDr. Vladimír Franz z Karlovy univerzity je vysokoškolským profesorem na pražské HAMU. Nekomunista. Hudební skladatel. Malíř. Je mladý, politikou neopotředovaný. Netuneloval. Nerozdával kamarádům státní firmy. Nebral lidem peníze, aby je obratem dal na sanaci soukromých bank. Nekradl propisky v televizních přenosech při mezistátních návštěvách. Není arogantní všeználek. Je to rozumný člověk, i když vypadá jako blázen. Mnozí ostatní vypadají rozumně, ale jsou to blázni. Nepámbíčkaří. Nebere si na pomoc Boha vloženého do názvu strany, se kterou nechtěl mít nic moc společného ani kardinál Miroslav Vlk. Nemá rád stranické politikaření a stranické kšefty. Má rád lidi. Je přímý a upřímný. Je tolerantní a dokáže odpouštět. Neodpouští lež, přetvářku a podrazy. Má cit pro nalézání nepravd. Je těžké ho obalamutit. Je perfekcionista. Budi respekt vzhledem i hloubkou vzdělání. Dokáže mluvit s vězni i profesory. Tetován byl už před dvaceti lety, kdy to nebylo módou a tetovací studia nebyla na každém rohu. Je klidný a milý. Ohleduplný vůči lidem kolem sebe. Pracant a dříč, čímž může ostatním lézt trochu na nervy, ale ti se rádi přidávají, když vidí jeho osobní nasazení. Na mezinárodní scéně se jeho osobnost neztratí a Českou republiku zviditelní minimálně stejně, jako slavné české olympijské holínky z Londýna.

 

Potkávám ho 21 let a nenapadá mne výrazná slabina, snad jen slabost pro zajímavé ženy a psy. Nepadnoucí sako za krkem se dá opravit, stejně jako byly okamžitě prodlouženy krátké nohavice Václava Havla… :-)

 

Roman Sejkot, 1.8.2012