umění sbírat umění

MICHAEL TŘEŠTÍK

 

Zrodila se unikátní kniha. Otcem je architekt, spisovatel, filmový dramaturg (manžel H.T.), sběratel umění a majitel obchodu eAntik.

Kniha tenká jako malíček, nabitá praktickými i teoretickými informacemi, čtivá, nemusí se studovat od začátku, lze přeskakovat, lze si vybírat to podstatné. Člověk najednou zjistí, že je sběratelem umění "chca nechca". Každý má něco doma a často ani neví, jakou to má hodnotu.

 

Tvořím od 15 let, ale vždy mě zajímala i strana uživatelů umění. Co je to asi za lidi, kteří si chtějí mé obrazy vzít domů a užívat je soukromě či veřejně ve veřejném prostoru. Proto je tato kniha zjevením jak pro tvůrce, tak pro každého, kdo přemýšlí, jak vyzdobit prostor kolem sebe. A to je skoro každý.

 

Vyberu pár kapitol, abyste si udělali ještě lepší představu: K čemu umění, Umělecké dílo doma, Umění a starožitnosti, Soužení z nedostatku a soužení z přemíry, Trh s uměním, Sběratel, Trochu o penězích, Zhodnocení sbírky, Investor, Investování do umění, Cena, Hodnota uměleckého díla, Vztah ceny a hodnoty, Investice do starého umění - trh konzervativní, Investice do mladého umění - trh rizikový, Dějiny a jejich umění, Aspoň...

 

Mnoho lidí váhá, zda je "rozumné" sbírat a investovat do umění. Kniha napovídá, že ano. Důvodů je mnoho a jeden z nich cituji. Smysl sbírky není často spatřován jen v její estetické hodnotě. Sbírky měly odjakživa smysl i jako viditelný výraz prosperity. Na tom něco je, že? Draze zařízené interiéry bez umění jsou vždy chudé, něco tam chybí. Jak z toho? Sbírejte, investujte a brzy vás jistě budou obdivovat, jak jste odvážní a osobití. A co víc, ceny současného drahého nábytku většinou klesají, ale ceny současných levných autorů většinou rostou...  RoSe