Pøedešlé  1  2 Následující
FOTOGRAFIE PRO VÁCLAVA HAVLA

 

Pøíbìh devatenáctileté fotografie ...

Prezidenta Václava Havla jsem fotografoval mnohokrát a s radostí, hlavnì v euforických letech tìsnì po listopadu 1989. Když jsem vìdìl, že ho budu fotografovat, zmocòovala se mne ale souèasnì i tréma, ostych a nervozita. To pramenilo ze silné aury charismatické osobnosti Václava Havla.

 

Tak tomu bylo i dne 20.7.1992 v Lánech u Prahy, pod stromy zámecké zahrady. Èeskoslovensko se rozpadalo na dvì samostatné zemì. Václav Havel tomu nemohl zabránit a nemohl se ani rozpùlit. Proto se rozhodl odstoupit ještì pøed formálním dìlením 1.1.1993. Prezident Václav Havel vypadal klidnì, rádcové se radili, padesátka novináøù fotila, toèila a psala. Já fotografoval a lehce mne mrazilo, jako vždy, když vím, že právì teï je ten jediný správný okamžik pro stisk spouštì. Ve tváøi prezidenta Havla byl smutek z rozpadu Èeskoslovenska, obava z budoucnosti dvou samostatných státù, ale i vizionáøská nadìje.

 

Vznikl trojportrét prezidenta Václava Havla s jeho poradci Michaelem Žantovskýn a Sašou Vondrou. Byl publikován a já se rozhodl právì tento portrét Václavu Havlovi vìnovat na památku jeho prezidentování. Bohužel jsem to neudìlal hned...

 

                                                   1/2